Pagina Menu

Niet te verwijderen bestanden

Wanneer een bestand in gebruik is, kunt u dat uit veiligheids­overwegingen niet verwijderen of verplaatsen. Logisch toch? Totdat u een bestand niet kunt verwijderen en u geen idee hebt waarom. Sluit alle programma's en controleer of u soms per ongeluk het programma hebt geselecteerd in een ander venster van Windows Verkenner. Herstart Windows en start geen enkel programma behalve de Verkenner. Niets gevonden? In het Knowledge Base artikel kb320081 vindt u een overzicht van mogelijke oorzaken voor het niet kunnen verwijderen van een bestand of map.

Killbox (Werkt niet onder Vista, Windows7, 8 en 10)
Mocht het na een herstart van Windows nog niet lukken een bestand of map te verwijderen, dan kunt u het proberen met Killbox. Deze applicatie kan bestanden en mappen via een herstart verwijderen. Nogmaals, controleer altijd goed of er een reden is waarom het bestand wordt vastgehouden. Voor de zekerheid maakt Killbox vooraf een back-up. Het te verwijderen object kunt u via het klembord kopiëren, intikken of opzoeken. Door te klikken op de knop met de rode cirkel en wit kruis zal Killbox proberen het bestand te verwijderen. Helaas werkt Killbox niet onder Vista.

Als u geen toegang krijgt tot bestanden of een bestand is niet te verwijderen, kunt u (ook) DeadLock proberen. Gebruik de rechter muisknop op het DeadLock-icoontje om het programma te starten met administrator­rechten. Gebruik Open/File(s) of Open/­Folder en voeg bestanden (of een map) toe die u niet kunt verwijderen. In het menu Edit kunt u aangeven wat u wilt doen. Voor Verwijderen klikt u Remove. Gebruik Unlock als u alleen blokkades wilt opheffen. Met Ownership neemt u rechten over. Dat laatste is nuttig om bijvoorbeeld bestanden uit een oude back-up toegankelijk te maken. Deze truc kunt u ook gebruiken als u geen toegang krijgt tot bestanden op een externe schijf die er met een andere computer zijn opgezet.

letop.pngGebruik DeadLock uitsluitend voor uw eigen bestanden. Laat mappen en bestanden van programma’s en uw besturingssysteem ongemoeid.

Linux live-cd
Binnen Windows kunt u normaal gesproken geen bestands- of mapnamen maken met de volgende tekens: \ / ? : * ? "< > |. Probeert u het toch, dan protesteert Windows. Maar het kan wel wanneer u uw bestandsstructuur wijzigt met een startCD die buiten het Windows besturingssysteem van de harde schijf werkt, bijvoorbeeld een linux of ubuntu-cd. Windows kan de naam dan niet controleren. Maar wanneer u naderhand Windows start, krijgt u zo'n bestand of map niet meer weg met een Delete-commando vanuit een opdrachtregel­venster, ook niet via de opdrachtprompt, wanneer u Windows start in Veilige Modus . Een aantal internet­bronnen suggereert wildcards in te zetten, maar ook dat blijkt niet te lukken. Wat wel lukt, is het systeem starten met een Linux live-cd inclusief ingebouwde bestandsbrowser, bijvoorbeeld het exemplaar op de site ubuntu.com. U kunt dan de gewraakte map of file verwijderen.

Knoppix
Een andere op Linux live-cd met ingebouwde bestandsbrowser vindt u op de site knoppix.org.

Wie de Duitse taal nog redelijk machtig is, vind hier een korte beschrijving

KNOPPIX ist eine komplett von CD oder DVD lauf­fähige Zusammen­stellung von GNU / Linux Software mit automatischer Hardware­erkennung und Unter­stützung für viele Grafik­karten, Sound­karten, SCSI- und USB-Geräte und sonstige Peripherie. KNOPPIX kann als produktives Linux System for den Desktop, SchulungsCD, Rescue System oder als Plattform für kommer­zielle Software Produktdemos angepasst und ein­gesetzt werden. Es ist keinerlei Instal­lation auf Festplatte notwendig. Auf der CD können durch transpa­rente Dekom­pression bis zu 2 Gigabyte an lauf­fähiger Software instal­liert sein (in der DVD "Maxi" Edition über 9 Gigabytes).

Onjuiste meldingen beveiligingscentrum

Het beveiligingscentrum (bereikbaar via het configuratiescherm) is vanaf Windows Vista uitgebreid met extra functionaliteit, zoals een (meer) geavanceerde firewall, een verbeterde Windows Update, Windows Defender tegen spyware, Gebruikers­accountbeheer en de controle op de internet­beveiligings­instellingen. Het beveiligingscentrum is dus de plek voor het wijzigen van instellingen van allerhande veiligheidsproblemen.

Voor Windows Vista en volgende versies zijn gratis virusscanners beschikbaar, zoals AVG Anti-Virus, AntiVir en AVAST. Deze virusscanners worden door het Beveiligingscentrum herkend, dat centrum komt na installatie dan ook niet meer met de melding dat de beveiliging niet op orde is.

Wordt er door het Beveiligingscentrum geen virusscanner en/of firewall gevonden, dan toont Windows automatisch een melding in het systeemvak dat het systeem onvoldoende is beveiligd. Toont het beveiligingscentrum echter een foutieve melding (wat nog wel eens wil voorkomen nadat beveiligingssoftware is geïnstalleerd of verwijderd), dan kan dat bijzonder irritant zijn.

U kunt dit probleem als volgt oplossen. Start de beheermodule voor de Windows services door in het zoekveld van het startmenu het commando SERVICES.MSC te typen om de beheermodule voor de services te openen. Die module is ook bereikbaar via het onderdeel Systeembeheer van het configuratiescherm. Klik met rechts op de service Windows Management Instrumentation en kies Stop om deze service tijdelijk te stoppen (ga akkoord met de waarschuwing dat ook de afhankelijke services worden gestopt). Open vervolgens de Windows Verkenner en verwijder de map C:\Windows\­System32\Wbem\­Repository (inclusief bestanden en submappen). Nadat de computer opnieuw is opgestart, wordt de door u gestopte service automatisch weer opgestart, de map Repository weer aangemaakt en wordt het Beveiligingscentrum bijgewerkt zodat het programma geen foute meldingen meer toont.

Systeemherstel in Windows

Met Systeemherstel kunt u uw computer weer terug naar een punt in het verleden brengen toen alles nog goed werkte. Nuttig als u wijzigingen hebt aangebracht en die snel ongedaan wilt maken. Een nadeel van systeemherstel is, dat deze functie soms hapert en niet bruikbaar is. Gebruik Windows Systeemherstel dus niet als alternatief voor een backup. Er worden geen kopieën gemaakt van bestanden. Die moet u dus steeds zelf backuppen. Er worden wel kopieën gemaakt van programma's, systeembestanden, instellingen in het register en instellingen van verschillende gebruikers van uw pc. Het is een redelijk slim hulpmiddel dat in veel gevallen uw digitaal leven weer op de rails kan zetten als er iets ernstig misgaat. Een ander nadeel is dat de herstelpunten veel schijfruimte in beslag nemen. Maar daar is wat aan te doen (De hoeveelheid schijfruimte voor systeemherstel).

Indien de functie Systeemherstel maken is ingeschakeld op uw pc, dan worden er automatisch herstelpunten gemaakt:

U kunt ook handmatig een herstelpunt aanmaken met Windows Systeemherstel.

Windows Systeemherstel werkt in verschillende Windows-versies net even anders. Een alternatief is Restore Point Creator. Zodra u Restore Point Creator start, krijgt u een overzicht van de aanwezige herstelpunten. Als het overzicht leeg is, zijn de herstelpunten waarschijnlijk uitgeschakeld. Klik op System restore point utilities > Manage system restore point storage space en bepaal hoeveel ruimte u wilt toekennen aan het extra vangnet.

Klik op Create system checkpoint om een herstelpunt aan te maken met Restore Point Creator. U kunt er ook voor zorgen dat het programma elke dag (wekelijks of anders) automatisch een herstelpunt aanmaakt. Ga hiervoor naar System restore point utilities > Schedule creation of system restore points.

Herstelstation maken voor Windows 10

Het is nuttig om een kopie van het besturingssysteem te hebben zodat u terug kunt gaan naar uw eigen Windows installatie in plaats van opnieuw te moeten beginnen.

- Typ in het zoekveld naast de startknop herstelstation en klik op het zoekresultaat Een herstelstation maken. Voer zonodig het beheerders­wachtwoord in.

- Vink de optie Reservekopie van systeembestanden maken op het herstelstation aan en kies Volgende.

- Plaats een usb flashdrive van minimaal 8 gigabyte in een van de usb-poorten van uw pc. Zodra de usb-drive in de lijst verschijnt, selecteert u die en klikt u op Volgende en Maken. Het kan enige tijd duren voordat het proces voltooid is, reken op zo'n 10 tot 20 minuten.

letop.pngHet station dat u selecteert, wordt eerst geformatteerd, dus alles wat er op de usb-drive staat, wordt gewist.

- U krijgt nu de gelegenheid om de herstelpartitie van uw pc te verwijderen, omdat u een herstelstation heeft gemaakt. U kunt de herstelpartitie wissen door op Verwijderen te klikken. Als u de ruimte niet echt nodig heeft, kunt u die partitie beter laten staan.

-Klik dan op Voltooien.

U kunt nu met de usb-drive Windows 10 opstarten. Mocht Windows 10 helemaal niet meer werken, dan kunt u herstelstation gebruiken om het besturingssysteem opnieuw te installeren.

Herstelpunt maken in Windows 10

Windows 10 maakt herstelpunten niet automatisch aan. Die functie moet u inschakelen. Dat gaat als volgt.

Ga naar het startmenu en typ herstelpunt om de optie een herstelpunt maken te vinden. Klik er op om het venster Systeembeveiliging te openen. Onder Beveiligings­instellingen ziet u de beschikbare schijven staan. Kies er een en klik op Configureren. In het volgende venster kiest u voor Systeembeveiliging inschakelen. Onder schijfruimte­gebruik bepaalt u hoeveel ruimte Windows in beslag kan nemen voor backups. Dat hangt weer af van de hoeveelheid beschikbare ruimte op de schijf. Klik nu op OK.

Terugkeren naar een herstelpunt

Om bij herstelpunten te komen kiest u in het venster voor Systeembeveiliging voor Systeemherstel. Klik eerst op Volgende om een lijst met herstelpunten te zien. Kies er een met een enkele klik en druk op Volgende, vervolgens op Voltooien.

Windows probeert zich nu te herstellen. Uw bestanden blijven bewaard. Wel kan geïnstalleerde software verdwenen zijn. Maar dat is de bedoeling, want die zorgde waarschijnlijk voor de problemen.

letop.pngOnder Systeemeigenschappen > Systeembeveiligin > Systeemherstel > Zoeken naar programma's die worden beïnvloed ziet u om welke software het gaat.

Handmatig een herstelpunt maken

U kunt ook handmatig herstelpunten aanmaken. Dat is nuttig, wanneer u in het register van Windows gaat werken. Kies daarvoor in Systeembeveiliging voor de onderste optie, Maken. Geef het herstelpunt een naam en kies opnieuw Maken. Het kan een poosje duren, maar daarna bent u klaar.

letop.png Herstelpunt maken kunt u ook vinden door via Configuratiescherm naar Herstel te gaan en dan te kiezen voor Systeemherstel configureren.

Herstelpunt maken in Windows 8

Herstelpunt maken in Windows 7

- Klik op de knop Start
- Klik met de rechter muisknop op Computer en kies Eigenschappen.
- Klik links in het venster op Systeem­beveiliging.
- Klik bij de Systeemeigenschappen op het tabblad Systeem­beveiliging.
- Klik op Maken.
- Geef een naam aan het herstelpunt.
- Klik nogmaals op Maken.
- Wacht op de melding dat het herstelpunt is gemaakt.
- Klik op OK om het venster te verlaten.

letop.pngEen andere mogelijkheid om Systeemeigenschappen te openen om herstelpunten te maken is door herstelpunt (of herstel) in te typen bij Programma's en bestanden zoeken, uit de resultaten die verschijnen kiest u Een herstelpunt maken.
Systeemeigenschappen kunnen ook zo geopend worden: Start > Configuratiescherm > Systeem en Beveiliging > Systeem > Systeembeveiliging.

Herstelpunt terugzetten in Windows 7

- Open het tabblad Systeem­beveiliging van de Systeem­eigenschappen op eerder genoemde manier.
- Klik op Systeemherstel zodat dit onderdeel geladen wordt.
- Kies Een ander herstelpunt selecteren om het herstelpunt waar u de computer naar wilt terugzetten te selecteren of kies Aanbevolen herstelpunt.
- Nu wordt er een venster geopend waar alle aanwezige herstelpunten staan. Maak uw keuze. U kunt eventueel eerst nog klikken op de knop Zoeken naar programma's die worden beïnvloed. Hier staan de programma's die worden verwijderd en/of hersteld door het terugzetten van het gekozen herstelpunt. Wanneer u dit venster heeft bekeken, kunt u het Sluiten.
- Klik dan op Volgende.
- In het venster dat dan opent, klikt u Voltooien.
- Dan volgt nog een melding waarbij u op Ja kunt klikken. Nu wordt systeemherstel gestart. Tijdens dit proces wordt de computer herstart. Het duurt even voordat het besturings­systeem is terug gezet.
- Wanneer systeemherstel voltooid is, volgt er na het herstarten van Windows een melding dat de computer is hersteld naar een eerder punt. Klik op Sluiten.

letop.pngEen andere mogelijkheid om Systeemherstel te openen en herstelpunten terug te zetten is door herstel of systeemherstel in te typen bij Programma's en bestanden zoeken, uit de resultaten die verschijnen kiest u Deze computer naar een eerdere toestand herstellen.

Herstelpunt in Windows Vista

Het verschil tussen een Back-up en Systeemherstel
Met een backup is het bijvoorbeeld mogelijk om een belangrijk bestand dat u per ongeluk bent kwijtgeraakt weer terug te halen. Met Systeemherstel kan dit niet. Systeemherstel heeft alleen invloed op de configuratie bestanden van de computer. Dat zijn Windows register- en systeembestanden. Uw eigen bestanden zoals Office, muziek of fotobestanden worden niet hersteld met Systeemherstel. Tijdens een systeemherstel worden deze prive bestanden niet verwijderd of beschadigd.

Systeemherstel en de opties

Na het installeren van Vista staat Systeemherstel automatisch ingeschakeld. Vista maakt zelf herstelpunten als:

Het maken van een herstelpunt in Windows Vista
We komen in Systeemherstel via de volgende handelingen:

let op
Zorg dat u ingelogd bent als administrator.
vistasysteemherstel.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

In het nieuw verschenen scherm klikt u op het tabblad Systeembeveiliging (links bovenin).

Er verschijnt opnieuw een scherm. U kunt hier kiezen om zelf een herstelpunt te maken. Selecteer de harde schijf waarvoor u een herstelpunt wilt maken en klik vervolgens op de button Maken.

 

herstelpuntmaken.jpg

 

 

 

Het volgende scherm dat nu verschijnt, biedt de mogelijkheid om het herstelpunt een naam te geven zodat u het later in noodsituaties kunt herkennen.

 

systeemherstelmaken.jpg

 

 

Klik op de button Maken en uw herstelpunt wordt gemaakt.

 

herstelpuntvoltooid.jpg

 

 

 

Als laatste verschijnt het scherm dat het maken van het herstelpunt is voltooid.

 

Herstelpunt in Vista toepassen

In de vorige paragraaf Systeemherstel in Windows Vista heeft u gelezen hoe u een systeem herstelpunt kunt maken. In deze paragraf leest u, hoe u dit kunt toepassen om een eerdere staat van uw computer te herstellen. Het kan wel eens voorkomen dat er iets fout gaan, bij voorbeeld bij het installeren van een nieuwe driver of een andere relatief kleinere ingreep. Het voordeel van Systeemherstel is dat u dan niet een hele back-up of Image hoeft terug te zetten voor een kleine storing in uw systeem. Een relatief kleine ingreep met behulp van Systeemherstel voldoet en die ingreep heeft geen gevolgen voor uw foto, office of andere privé bestanden.

U komt in Systeemherstel via de volgende handelingen:

let op
Zorg dat u ingelogd bent als administrator.
systeemherstellen.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Het volgende scherm opent zich:

 

systeemwijzigen.jpg

 

 

 

 

 

1. Klik op de button: Systeemherstel

In het scherm wordt nog eens bevestigd dat het Systeemherstel geen invloed heeft op uw persoonlijke documenten.

2. Klik op: Volgende

 

herstelpuntkiezen.jpg

 

 

 

 

 

In dit scherm kunt u het herstelpunt kiezen waar uw interesse naar uitgaat. In dit vorbeeld venster staat er maar één. In uw geval staan er waarschijnlijk meerdere, zowel handmatige als automatische herstelpunten. Kies het punt dichtbij uw huidige datum, waarvan u zeker weet dat uw computer nog goed functioneerde.

3. Selecteer uw herstelpunt en klik op: Volgende

 

herstelpuntbevestigen.jpg

 

 

 

 

 

 

U krijgt voor de veiligheid nog een keer duidelijk te zien welk herstelpunt u gekozen heeft. Mocht dit niet goed zijn, kies dan voor Vorige en selecteer een ander herstelpunt.

 

4. Klik op: Voltooien

 

herstelpuntonderbreken.jpg

 

 

Hier wordt aangegeven dat u systeemherstel niet kunt onderbreken. Het is mogelijk om systeemherstel ongedaan te maken maar dat kan pas na voltooiing en opnieuw starten van uw Vista computer.

5. Als u zeker bent, klikt u op Ja

 

herstelvoorbereiden.jpg

 

De Computer begint met het voorbereiden van het door u gekozen herstelpunt. Als dat klaar is, zal de computer afsluiten om vervolgens weer opnieuw te starten om met het herstel te beginnen.

 

systeemherstelvoltooid.jpg

 

 

Uw computer is opnieuw opgestart en systeemherstel is voltooid.

 

 

Systeemherstel uitzetten omdat ...

Als systeemherstel echt zo'n handig hulpmiddel is, waarom zou iemand het dan willen afzetten? Er zijn situaties waarbij het nuttig kan zijn om de functie (tijdelijk) uit te schakelen: bijvoorbeeld wanneer uw computer besmet geraakt is met een virus. Het kan gebeuren dat het virus "gebackupped" wordt door Systeemherstel. Uw virusscanner zal dan de aanwezigheid van het virus ontdekken, maar zal er niets aan kunnen doen, omdat Windows geen andere programma's toelaat in de data van systeemherstel. Dat is meteen de reden waarom virus scanners soms herhaaldelijk klagen over besmettingen zonder dat ze die kunnen herstellen.

Dat is een typische situatie waarbij het beste wat u kan doen is ...... systeemherstel uitschakelen. Alle vorige herstelpunten worden dan verwijderd en ook het virus.

Systeemherstel in veilige modus

Windows Systeemherstel in veilige modus kan in sommige gevallen uw computer weer tot leven wekken, wanneer Windows niet meer normaal wil starten. Het kan gebeuren dat er iets verandert aan uw computer­configuratie dat Windows niet bevalt. Windows besluit dan dat het beter is niet meer te starten.

Er kunnen verschillende redenen zijn. Een nieuw randapparaat dat zich niet gedraagt zoals Windows het verwacht, een corrupt bestandssysteem, . . . . Wat ook de oorzaak is, als Windows het erg genoeg vindt om niet meer op te starten, zit u met een pc die niet meer werkt. Windows Systeemherstel kan in sommige rampzalige gevallen wel helpen, maar u heeft er niets aan als u niet meer in Windows kan komen om systeemherstel te starten.

(Nog) niet wanhopen

U hoeft nog niet per se een herinstallatie van Windows uit te voeren of een specialist te laten komen om dat voor u te doen. Misschien kan systeemherstel in veilige modus u redden.

Hoe komt u in veilige modus?

Wanneer u uw pc aanzet, voert deze een aantal diagnostische tests uit. Tijdens de POST (Power On Self Test) ziet u meestal op het scherm dat de computer zijn geheugen telt en informatie over de harde schijven toont. Zodra u die gegevens ziet, drukt u op de F8 toets en houdt u die ingedrukt. Houd de toets ingedrukt tot u een scherm met geavanceerde opties voor Windows ziet verschijnen.

letop.png In Windows 10 werkt de F8-toets voor het starten in Veilige Modus niet meer. Op deze pagina leest u hoe u in Windows 10 in Veilige Modus kunt komen.

Dan kunt u de pijltjestoetsen gebruiken om de keuze Veilige modus te selecteren. Windows zal dan proberen om met een minimaal aantal stuurprogramma's en functies te starten. Alle niet noodzakelijke onderdelen worden weggelaten. Deze gestripte versie kan de weg zijn naar een werkende computer.

U merkt dat u in veilige modus terecht bent gekomen, omdat in de vier hoeken van het scherm de woorden "Veilige modus" staan. U merkt het ook aan het kleiner aantal instellingen en de beperkte functionaliteit. Maar als alles vlot verloopt, is dit slechts tijdelijk. Van hieruit kunt u Systeemherstel wel starten.

Klik op Start > Alle Programma's > Bureau Accessoires > Systeemwerkset > Systeemherstel

In de Windows Systeemherstel wizard die dan verschijnt, klikt u het bolletje aan bij Een eerdere status van deze computer herstellen. Vervolgens toont Windows een scherm met een kalender. Kies een bruikbaar herstelpunt en klik op Volgende. Wanneer de bewerking klaar is, moet u de computer herstarten en zal Windows melden dat uw pc teruggebracht is naar een eerdere status.

Systeemherstel met de opdrachtprompt

Als het automatisch systeemherstel van Windows niet wil werken, kunt u het met de opdrachtprompt proberen. De opdrachtprompt is de plaats in Windows waar u opdrachten moet intikken. Het is niet moeilijk. In elk geval gemakkelijker (en veel sneller) dan Windows opnieuw installeren. Bovendien verliest u al uw documenten, favorieten, mailberichten en instellingen als u bij een nieuwe installatie van Windows geen voorzorgen neemt. Het is dus de moeite waard om systeemherstel vanaf de opdrachtprompt te starten als de normale procedure niet werkt.

Eerst start u de computer in veilige modus:

Geef vooraf dit commando in zodat bij een eventuele crash het F8 boot menu weer werkt

bcdedit /set {default} bootmenupolicy standard gevolgd door Enter

letop.png Er staat een spatie achter Bbcdedit.

Andere manier om op te starten in veilige modus:

Bij helemaal afsluiten van de computer en daarna opnieuw starten verlaat Windows de Veilige modus. Blijft Windows koppig in de Veilige modus starten probeer dan het volgende:

Druk in Veilige modus zowel de Windowstoets (met het Windows logo er op) + R in en u krijgt de optie om msconfig in te voeren. U komt vervolgens in Systeemconfiguratie. Daar vinkt u Normaal opstarten aan. Daarna start u de pc opnieuw, maar dan in de Normale modus.

Toegangsrecht

Als u op een moment een bericht te zien krijgt dat u over onvoldoende rechten beschikt om Windows automatisch systeemherstel te gebruiken, dan bent u aangemeld als een gebruiker die geen beheerder is van uw computer. Om aan te melden met een beheerdersaccount moet u het wachtwoord kennen van die gebruiker.

Om van gebruiker te wisselen tikt u rundll32.exe user32.dll LockWorkStation (het woord LockWorkStation is hoofdlettergevoelig) en drukt u op de Enter toets. Windows toont dan een login-scherm waar u zich kan aanmelden met een ander gebruikersaccount.

Omvang schijfruimte voor systeemherstel

Alle systeemherstel­punten bij elkaar vragen veel schijfruimte. Daar kunt u wat aan doen door oude herstelpunten te verwijderen. Gebruik bijvoorbeeld het programma CCleaner en open via de knop Gereedschap het onderdeel Systeemherstel. Er verschijnt een lijst met herstelpunten. Elk systeemherstelpunt heeft een datum en omschrijving. Selecteer het herstelpunt dat u wilt wissen en gebruik de knop Verwijderen om schijfruimte vrij te maken. U kunt meerdere herstelpunten tegelijk wissen door de Ctrl-toets te gebruiken en de herstelpunten één voor één aan te klikken. Vaak zijn er tientallen herstelpunten opgeslagen. Algemeen wordt verondersteld dat 10 tot 15 herstelpunten voldoende zijn. Verwijderen doet u doet u via het tabblad Meer opties in Schijfopruiming. Dat bereikt u via Start > Alle programma's > Bureau-accessoires > Systeemwerkset.

Standaard staat Windows systeemherstel ingesteld om 15% van de capaciteit van uw harde schijf te gebruiken. Bij grote harde schijven is dit nogal veel. Voor een 360GB harddisk is dit 54GB. U kunt dit in Vista als volgt instellen.

Open een commandolijn in administrator mode:

Start > typ bij Zoekopdracht starten CMD en toets dan CTRL+SHIFT+ENTER

Typ nu het volgende om de nu toegewezen ruimte te zien;

vssadmin list shadowstorage

Typ nu de volgende opdracht:

vssadmin resize shadowstorage /on=c: /for=c: /maxsize=4GB

Met bovenstaande opdracht wordt de ruimte voor systeemherstel tot 4GB beperkt, maar u kunt zelf uitmaken hoeveel dat wordt. Vervang eventueel de C-tjes door D,E etc. al naar gelang het aantal schijven dat u heeft.

Typ exit om de commandolijn te verlaten.


In Windows7 en 8 is de hoeveelheid schrijfruimte voor systeemherstel gemakkelijker in te stellen.

- Klik op Start, klik met de rechter muisknop op Deze computer en kies Eigenschappen.

- Klik vervolgens op de link Systeembeveiliging aan de linkerkant. Als u wordt gevraagd om een beheerders­wachtwoord of bevestiging, typ dan het wachtwoord of geef de bevestiging. Het venster Systeemeigenschappen wordt geopend op het tabblad Systeembeveiliging.

- In het tabblad Systeembeveiliging selecteert u in het kader Beschikbare schijven de Systeemschijf en klikt u op Configureren. Met een schuifregelaar kunt u het maximale schijfgebruik voor de herstelpunten opgeven, bijvoorbeeld 6%.


In Windows 10 klikt u met rechts op Start > Configuratiescherm > Systeem

- Klik vervolgens op de link Systeembeveiliging aan de linkerkant. Als u wordt gevraagd om een beheerders­wachtwoord of bevestiging, typ dan het wachtwoord of geef de bevestiging. Het venster Systeemeigenschappen wordt geopend op het tabblad Systeembeveiliging.

- In het tabblad Systeembeveiliging selecteert u in het kader Beschikbare schijven de Systeemschijf en klikt u op Configureren. Met een schuifregelaar kunt u het maximale schijfgebruik voor de herstelpunten opgeven, bijvoorbeeld 6%.

ISO-bestand voor installatie Microsoft product

Voor Windows 7, 8(.1), 10

Wilt u een Windows- of Office-versie binnen halen om een nieuwe versie van dat product te installeren, dan kunt u daarvoor een iso-bestand gebruiken. Daarmee maakt u een installatie-medium op cd/dvd of usb-stick. Het nadeel van die procedure is dat het omslachtig werkt. Met het programmaatje Windows and Office Downloader haalt u het gewenste iso-bestand sneller binnen. In het rechter menu geeft u aan wat u wilt hebben, bijvoorbeeld Windows 7, 8.1 of 10, of Office 2007, 2010, 2011, 2013, 2016. Vervolgens worden de juiste links ingeladen en kunt u het iso-bestand downloaden. Een uitgebreide procedure beschrijving en handleiding vindt u op de website van dat programma.

Windows Installer Cleanup

U bent bezig met het installeren van een nieuw programma. De installatie mislukt plotseling. U heeft nu over een programma dat maar gedeeltelijk is geïnstalleerd. U probeert het programma opnieuw te installeren, maar dat lukt niet. Het kan ook zijn dat u problemen ondervindt, wanneer u een oud programma probeert te verwijderen omdat de installatiebestanden beschadigd zijn.

In dergelijke gevallen kan het hulpprogramma Windows Installer CleanUp uitkomst bieden. U kunt dit programma gebruiken om installatie-informatie te verwijderen van programma's die zijn geïnstalleerd met Windows Installer. Windows Installer CleanUp verwijdert niet het programma zelf van uw computer. Het verwijdert de installatiebestanden, zodat u de installatie, de upgrade of het verwijderen opnieuw kunt uitvoeren.

Windows Installer CleanUp werkt onder alle 32-bits en 64-bits versies van Microsoft Windows. Controleer steeds of u de meest recente versie op uw computer hebt geïnstalleerd. U moet daarvoor bij Windows zijn aangemeld met een gebruikersaccount van een computerbeheerder, zodat u het hulpprogramma Windows Installer CleanUp kunt uitvoeren. Windows Installer CleanUp biedt u de volgende mogelijkheden:

* U kunt in het dialoogvenster Windows Installer CleanUp een of meer programma's selecteren die via Windows Installer zijn geïnstalleerd. Selecteer de gewenste programma's in de lijst Geïnstalleerde producten in het dialoogvenster Windows Installer CleanUp. Nadat u die selectie hebt gemaakt, verwijdert het hulpprogramma alleen Windows de Installer-configuratiegegevens die betrekking hebben op die programma's.
* U kunt alle Windows Installer-informatie verwijderen die is gekoppeld aan de geselecteerde programma's. Onder die gegevens vallen ook de vermeldingen van de programma's in het onderdeel Software van het Configuratiescherm. Alleen de Windows Installer-informatie voor het betreffende programma wordt verwijderd en niet de bestanden zelf.

Het hulpprogramma Windows Installer CleanUp voorziet niet in de volgende mogelijkheden:

Wanneer u dit hulpprogramma gebruikt om de Windows Installer-configuratiegegevens van uw programma te verwijderen en als u het programma later opnieuw wilt installeren, installeer het programma dan in dezelfde map als de oorspronkelijke installatie. Hiermee voorkomt u het dupliceren van bestanden op de vaste schijf of schijven.

Runtime error "Onvoldoende opslagruimte op de server" verhelpen

Toont Windows tijdens het maken van een netwerkverbinding naar een op een andere computer gedeelde map een melding als:

Runtime error

Not enough server storage is available to process this command.

of

Runtime error

Not enough memory to complete transaction. Close some applications and retry.

of in de Nederlandse versie:

Runtime error

Onvoldoende opslagruimte op de server beschikbaar om deze opdracht te verwerken.

dan is de IRP Stack Size op de computer van de gedeelde map waarschijnlijk te laag. Dit probleem doet zich onder andere voor wanneer u met een Windows Vista- of 7-computer probeert toegang te krijgen tot een gedeelde map van een Windows-computer. U kunt dat oplossen door de DWORD-registerwaarde IRPStackSize aan te passen. Dat gaat als volgt: Open de registereditor en navigeer naar de volgende registersleutel:

HKLM\SYSTEM\­CurrentControlSet\­Services\­lanmanserver\parameters

Door de decimale waarde per keer met 3 te verhogen (te beginnen met de decimale waarde 15) en aansluitend de computer opnieuw op te starten, kunt u achterhalen wat de waarde minimaal moet zijn.
Ontbreekt die registersleutel en/of de DWORD-registerwaarde IRPStackSize dan moeten die handmatig worden aangemaakt. Let er op dat bij de weergave wordt gekozen voor decimale waarden.

Een uitgebreide handleiding van deze procedure vindt u op deze site

Onderhoud met Windows gereedschap

Windows heeft zelf ook wat gereedschap waarmee u de computer onder handen kunt nemen. Bekend zijn de hulpprogramma's Schijfopruiming en Schijfdefragmentatie. Maar ook via Start en Uitvoeren kunt u veel rommel opruimen. Typ bijvoorbeeld %temp% in dat venster en klik OK. Met deze actie verwijdert u alle tijdelijke bestanden. Met prefetch opent u een map met verwijzingen naar programma's die vaak worden gestart. Windows zet die alvast in het geheugen, waardoor ze sneller openen. Na enige tijd raakt de map vervuild met verwijzingen naar programma's die niet meer op de pc staan. Dat zorgt voor mindere prestaties. Het is daarom nuttig die map zo nu en dan eens te legen. Tenslotte nog één schoonmaakmiddel: typ msconfig in het venster Uitvoeren en ga naar het tabblad Opstarten. Hier staan diverse programma's die op de achtergrond draaien. Vaak starten er ook onnodige programma's. Die schakelt u uit door het vinkje weg te halen en te klikken op Toepassen. Daarna start u de pc opnieuw.

CMOS-probleem

Het is erg vervelend wanneer u steeds bij het inschakelen van de pc de melding krijgt CMOS Data/Time not set of dat u de foutboodschap Low CMOS Battery ziet verschijnen. Bovendien merkt u dat bepaalde instellingen van uw BIOS niet meer goed ingesteld zijn. Waarschijnlijk is uw CMOS - de geheugenchip die enkele opstartgegevens bewaart - aan een nieuwe batterij toe. In veel gevallen is dat een eenvoudige knoopcelbatterij van het type CR2032. Raadpleeg wel eerst even de handleiding bij uw systeem: daar vindt u vast wel waar u in uw pc die batterij kunt vinden en hoe u die moet vervangen. Vergeet niet eerst de stroomkabel uit de pc te trekken voor u dat doet.
Het tijdelijk verwijderen en terugplaatsen van die batterij is misschien ook een oplossing wanneer u niet meer in het BIOS-venster komt omdat u het wachtwoord vergeten bent. Dit euvel kunt u vaak ook verhelpen door een jumper oftewel ruitertje (een klein metalen klemmetje in een kunststofbehuizing) op uw moederbord tijdelijk weg te nemen of te verplaatsen. Ook in dit geval zet uw systeemhandleiding - of Google - u op het goede spoor.

(Gratis) onderhoudssoftware

Naarmate de computer op leeftijd raakt, wordt-ie steeds trager. De problemen liggen vaak aan een bomvolle harde schijf, restanten in het register, malware, onnodige installatiebestanden en verouderde stuurprogramma's. Gelukkig bestaan er goede (opruim)programma's om deze problemen aan te pakken.

Advanced SystemCare Free
Zodra u het programma start, scant het direct het systeem op spyware. Ook fouten in het register, privacygegevens en nutteloze bestanden worden aangepakt. Het programma heeft nog meer functies aan boord. Het bevat bijvoorbeeld opties om uw harde schijf en register te optimaliseren en te defragmenteren. Ook schijfopruiming uitvoeren en niet meer bestaande snelkoppelingen verwijderen behoort tot het functiepakket. Het programma heeft zelfs een mogelijkheid om op bepaalde momenten werkgeheugen vrij te maken, waardoor de computer beter presteert bij zware toepassingen. Opstartprogramma's uitschakelen, software verwijderen, schijven analyseren, backuppen en herstelpunten maken zijn slechts een greep uit de vele extra's die deze software rijk is.

advancedsyscare.png

 

OS: 2000, XP, Vista, Windows 7, 8 en 10
Bestandsgrootte: 7,3 MB

CCleaner
Pas op bij het installeren van CCleaner dat u vinkjes weghaalt bij functies die u niet wilt. Anders krijgt u die allemaal op uw computer. Als u CCleaner hebt gestart, klikt u op Opschonen om allerlei nutteloze restanten op te ruimen. Daartoe behoren bijvoorbeeld tijdelijke bestanden, internetsporen en lijstjes met laatst geopende bestanden (mru's) die zijn achtergelaten door tientallen verschillende software-programma's, zoals Internet Explorer, Firefox, Opera, Kazaa, Adobe, Office, Windows Media Player, Real Player, Quick Time Player, Java, OpenOffice.org, Google Earth, Google Toolbar, Flash Player WinZip.

 

ccleaneropschonen.jpg

 

 

 

Als CCleaner vraagt of u zeker weet dat u de gevonden rommel wilt verwijderen, antwoordt dan bevestigend. Als de prullenbak op het bureaublad staat, bent u sneller klaar. Klik met de rechter muisknop op de prullenbak en kies CCleaner uitvoeren. Ontbreekt de optie in het rechter muisknopmenu van de prullenbak? Open CCleaner en ga naar Opties > Instellingen en plaats een vinkje bij CCleaner uitvoeren (...).

U kunt CCleaner opdragen om uw systeem automatisch te ontdoen van rommel. Open CCleaner en ga naar Opties > Instellingen. Plaats een vinkje bij Computer automatisch schoonmaken tijdens het opstarten. Elke keer als u het systeem inschakelt, voert CCleaner een schoonmaakactie uit. Hoe vaker u CCleaner start, des te sneller is het programma klaar. Bij normaal computergebruik merkt u nauwelijks vertraging.

CCEnhancer biedt een extra schoonmaakmiddel voor CCleaner met schoonmaak­instructies voor meer dan 200 programma's. Op deze manier breidt u de mogelijkheden van CCleaner aanzienlijk uit. CCEnhancer heeft niets te maken met de makers van CCleaner. letop.pngBlijf wel voorzichtig met schoonmaak programma's. Laat geen aanpassingen aan uw computer doen, waarvan u niet weet waarvoor het dient of hoe u de wijzigingen weer ongedaan maakt.

 

pcdecrapifier.png

 

 

 

 

PC Decrapifier
Dit programma is, zoals de naam al aangeeft, bedoeld om ongewenste programma's van een Windows-pc te verwijderen. Fabrikanten als Dell, HP, Acer leveren een groot aantal programma's met hun desktops en notebooks mee, zoals MusicMatch, cd/dvd-brandprogramma's, probeerversies van antivirusprogramma's of aanbiedingen van isp's, waar niet iedereen op zit te wachten. PC Decrapifier verwijdert die 'reclame' snel.

USB-schijf wordt niet herkend

Het komt voor: plots blijkt Windows uw externe usb-schijf niet meer te herkennen: u ziet geen schijfletter meer en hebt dus geen toegang tot de gegevens. In dat geval gaat u eerst na of de schijf nog opduikt in het Schijfbeheer: druk op Windows-toets+R en voer de opdracht diskmgmt.msc uit. Verschijnt de schijf nergens in dit overzicht, probeer dan de schijf in een andere usb-poort. Lukt het nog niet, koppel de externe schijf dan aan een andere pc. Komt de schijf ook hier niet tevoorschijn in Schijfbeheer, dan is het opslagmedium misschien stuk.

Lukt het wel op een andere pc maar niet op uw eigen computer, dan heeft u mogelijk met een driverprobleem te maken. Dat kunt u uitzoeken via het Apparaatbeheer: druk op Windows-toets+R en voer devmgmt.msc uit. Ziet u een geel uitroepteken staan naast de betreffende schijf, klik daar dan met de rechter muisknop op en kies Eigenschappen. Het foutbericht geeft aan in welke richting u (bijvoorbeeld op Google) moet zoeken. Eventueel kan het terug rollen naar een vorige driverversie helpen (kies Eigenschappen, open het tabblad Stuurprogramma en klik op Vorig stuurprogramma) of het terugzetten van een recent systeemherstelpunt (druk op Windows-toets+R en voer rstrui.exe uit, waarna u de verdere instructies volgt).

Is de schijf wel zichtbaar in Schijfbeheer maar krijgt u toch geen toegang, ga dan eerst na of aan de schijf wel een stationsletter is toegewezen in het Schijfbeheer. Klik de schijf met de rechter muisknop aan en kies Stationsletters en paden wijzigen, druk op de knop Toevoegen, kies een geschikte letter en bevestig met OK. Kijk ook na of het automatisch toekennen van een schijfletter wel ingeschakeld is. Dat is zonodig in te schakelen via de Opdrachtprompt (als administrator op te starten via het Win-X menu) door achtereenvolgens de commando's diskpart en automount enable te geven.

Heeft de schijf wel een letter maar kan Windows die toch niet benaderen, dan is het bestands­beheersysteem misschien corrupt. Windows ziet de schijf als niet goed geformatteerd is. Er zit dan weinig anders op dan de schijf opnieuw te formatteren. Uiteraard probeert u dan eerst uw gegevens veilig te stellen. Er is een kleine kans dat u de gegevens nog kunt inlezen met de gratis tool Linux Reader for Windows aangezien die minder kieskeurig is. Lukt het hier niet mee, dan zit er weinig anders op dan uw toevlucht te nemen tot datahersteltools als Recuva (met Deep Scan) en EaseUS Data Recovery.

Ruimte Prullenbak instellen

Standaard wijst Windows een bepaald percentage van de capaciteit of een hoeveelheid megabytes aan de Prullenbak toe. Dit geldt niet alleen voor de systeemschijf, maar ook voor de overige partities. Op die manier worden er al gauw enkele gigabyes aan opslagruimte voor verschillende Prullenbakken gereserveerd. Raakt deze ruimte na verloop van tijd vol, dan kan dit de prestaties van de pc verminderen. U hebt verschillende mogellijkheden om dit te voorkomen. U kunt de Prullenbak uitschakelen. Hoewel bestanden die u per ongeluk wist, dan vaak nog wel te redden zijn, is uitschakelen toch niet raadzaam. In het algemeen voldoet een Prullenbak met een omvang van 500 tot 1000 MB goed. Wanneer u de Prullenbak niet op uw bureaublad hebt staan, bereikt u die via Verkenner. Klik met de rechter muisknop op de Prullenbak en kies Eigenschappen. In Windows 10, 8, 7 of Vista geeft u nu voor elke schijf/partitie het maximale aantal megabytes op.

Harde schijf nog in orde?

Het is mogelijk om een schijfcrash voor te zijn aan de hand van de SMART-waarden (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technlogy). Als u de SMART-gegevens van de harde schijf regelmatig controleert, loopt u minder risico dat u data verliest. De Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technlogy van een moderne harde schijf houdt belangrijke parameters zoals leesfouten en het aantal beschadigde sectoren bij. Daarmee kunt u in ruim 60 procent van de gevallen een crash voorspellen.

Zorg er in dat geval voor dat u uw data redt. Maak een image van de schijf of systeempartitie met bijvoorbeeld True image of de ingebouwde functie van Windows 7 en zet die op een andere schijf die met het bestandssysteem NTFS is geformatteerd. Vervang de schijf door een nieuw en mogelijk sneller en groter exemplaar. Start op van de installatie-dvd en verdeel de nieuwe schijf in partities - één van 60GB is ruim voldoende voor Windows en toepassingen. De rest van de schijfruimte gebruikt u voor één of meer partities om data op te slaan. Hierna start u opnieuw op van de installatie-dvd of van de True image-schijf en zet u de image terug op de nieuwe schijf.

Goede informatie over S.M.A.R.T. en hoe u die te weten komt komt, vindt u op deze website.

PC start niet meer

Op een dag start uw pc niet meer op. U hoort misschien enkele geluidssignalen of ziet hooguit wat led-geflikker. Dat zijn signalen die de zogenoemde POST (Power On Self Test) van uw systeem-BIOS geeft om u duidelijk te maken dat er iets mis is en, voor zover mogelijk, wat er precies loos is. Raadpleeg dan de handleiding van uw moederbord of de site van de producent van het BIOS of de (merk)computer om te weten te komen wat precies de betekenis is van die signalen. Eventueel googelt u naar 'beep codes' of 'led codes' in combinatie met het merk en model van uw pc. U zult merken dat het vaak om geheugenproblemen gaat. De geheugenbankjes even uit de sleuven halen en ze er weer stevig instoppen ('reseat') kan helpen. Controleer tegelijk even of uw systeemkast stofvrij is en of alle ventilatoren goed draaien.

Als u een zwart opstartscherm met witte letters ziet, maar Windows niet verschijnt, komt dat meestal door een fout in de bootsector van de harde schijf. Vista en 7 blijven hangen in een zwart scherm met een knipperende cursor. Vroeger - toen pc's nog een diskettestation hadden - kon u dat probleem nog wel eens oplossen door de diskette uit het diskettestation te halen en de pc te opnieuw te starten. De computer probeerde dan te starten vanaf de floppy, waarop dan geen besturingssysteem stond.

Bij Windows Vista, 7, 8 en 10 start u vanaf de installatie-dvd en kiest u de optie Uw computer herstellen. Hierna start de Windows Recovery Environment (Windows RE) op, een klein besturingssysteem met herstel­mogelijkheden. Na een klik op Opstartherstel selecteert u Hulpprogramma's voor herstel gebruiken en kiest u de bovenste optie. Recovery Environment onderzoekt dan of de MBR (Master Boot Record) defect is, of essentiële systeembestanden ontbreken en of de bootsector of de partitietabel beschadigd zijn. De RE verhelpt elk van die problemen.

Defect geheugen?

Voor acties als een bestand kopiëren, verplaatsen of verwijderen is explorer.exe verantwoordelijk. In de foutmelding staat meestal ook dat een bepaald geheugenbereik niet gelezen of beschreven kan worden. Zo'n melding kan wijzen op een defecte geheugenmodule, maar ook worden veroorzaakt door een fout in een programma waardoor explorer.exe niet meer werkt. Vista, Windows7 en 8 hebben een instrument dat het geheugen op fouten controleert. U start dat hulpprogramma door mdsched in te typen en daarna op Enter te drukken. In het volgende scherm klikt u op Nu opnieuw opstarten en zoeken naar problemen. Na de herstart komt Windows direct in het diagnose-programma. De standaardtest draait dan al, maar met F1 kiest u ervoor een uitgebreide test uit te voeren. Het programma vult alle geheugenadressen met gegevens en gaat na of die worden onthouden. Na de test start de computer automatisch opnieuw en krijgt u de resultaten te zien.

Voor Windows gebruikt u een programma als MemTest. Als er defect geheugen ontdekt wordt, moet u nog achterhalen welke module kapot is. Daarvoor test u de modules in de pc één voor één. Is het geheugen in orde, dan heeft u te maken met een softwareprobleem. Dat kan een slecht geprogrammeerd programma of zelfs malware zijn. Controleer dus eerst het systeem met bijvoorbeeld Anti-Malware. Als deze programma's geen virus of malware vinden, controleert u de programma's die u als laatste hebt geïnstalleerd. Omdat in de melding explorer.exe staat, controleert u of een onlangs geïnstalleerd programma items heeft toegevoegd aan het snelmenu van de Verkenner. Als die namelijk niet goed zijn geprogrammeerd, geven ze foutmeldingen zodra u bestanden in de Verkenner kopieert, verplaatst of verwijdert. De tool ShellExView toont alle items van het snelmenu. Het programma kleurt verdachte items rood die niet van Windows-onderdelen afkomstig zijn. Schakel die één voor één uit met F7. Start vervolgens de Verkenner en probeer of u nu wel bestanden kunt verplaatsen of kopiëren, zonder dat er een foutmelding verschijnt. Uiteindelijk komt u er achter welk programma de problemen veroorzaakt.

DLL-bestand zoeken

U kent vast wel de meldingen dat een bepaald dll. bestand niet door Windows kan worden gevonden. In de meeste gevalen betekent dat een zoektocht op originele installatie-cd's om het bestand te vinden. De websites dll-files en Lifewire kunnen u goede diensten bewijzen. Op de eerst genoemde site staat vrijwel ieder dll. bestand dat u wilt vinden. Maar het is soms wel lastig om het bestand te vinden door de enorme hoeveelheid reclame. De service is gelukkig gratis.